Jdi na obsah Jdi na menu
 


Články v novinách

Chabařovičtí hasiči jsou nejpočetnějším dobrovolnickým sborem v Ústeckém kraji

 

Chabařovičtí hasičiFoto: Lenka Šipošová

Fotogalerie

  • Lenka Šipošová

  • Lenka Šipošová

  • Lenka Šipošová

  • Lenka Šipošová

Mnoho zajímavého se dozvěděla naše reportérka Lenka Šipošová při natáčení medailonku sboru dobrovolných hasičů v Chabařovicích. V současné době má jejich sbor 62 členů, z toho 18 jich působí ve výjezdové jednotce.

Chabařovičtí jsou nejpočetnějším dobrovolnickým sborem v Ústeckém kraji. Ke sboru patří i hasičský potěr. 36 dětí se v chabařovické hasičárně schází jednou týdně, vždycky v pondělí, a učí se hasičský dovednostem. 

 

9:55

About JW Player 6.10.4906 (Premium edition)

 

       

00:00

 

Chabařovičtí hasiči jsou nejpočetnějším dobrovolnickým sborem v Ústeckém kraji

Vložit na svůj web

Sbor byl založen už v roce 1876 a od té doby funguje nepřetržitě. Příští rok chabařovičtí oslaví 140. výročí založení. Jak budou slavit, to ale prozradit nechtěli. Prý to bude velké překvapení! 

Fotografie z natáčení si prohlédněte v přiložené fotogalerii.  

Dobrovolné hasiče z Chabařovic můžete až do pátku 11. září 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) CHABAROVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.  

Autor:  Lenka Šipošová

 

Chabařovický sbor má stále napilno

24. 9. 2013, 14:22  |  stalo se  |  Poznejte své hasiče  |  Ústecko

CHABAŘOVICE - Sice už nemá Sbor dobrovolných hasičů Chabařovice 180 členů, co před desítky let, ale i tak patří k jedněm z největších na Ústecku. Nyní má 70 členů, z toho 22 dětí, které se účastní různých hasičských soutěží.

Chabařovičtí hasiči si upravili svojí

Chabařovičtí hasiči si upravili svojí "tatrovku".
Foto: SDH Chabařovice

 

Naposledy ty nejmenší (kategorie 8 až 11 let) zvítězily v celostátní soutěži Samovar 2013, což je vlastně vyvrcholení celoroční snahy v soutěži Plamen.

Tak jako u ostatních dobrovolných hasičů, si ti chabařovičtí sami opravují techniku a vozový park. "Technika stárne, vše se musí opravovat na koleni. Přes léto jsme rekonstruovali Tatru 148. Je nádherná. Generální opravu jsme si udělali sami, protože mezi sebou máme elektrikáře, klempíře, zámečníka či automechaniky. Ze dvou tater jsme udělali jednu. Ale výstavní," pyšní se vedoucí SDH Chabařovice Zdeněk Lezovič.

Hlavní náplní pro členy sboru jsou však důležitější aktivity. V červnu například jezdili 14 dní do Dolních Zálezlů kvůli povodním a pak pomáhali ještě na druhé straně Labe u Velkého Března. I relativně hodně požárů museli letos přes suché léto hasit.

Chladili lahve

A jeden netradiční zásah je čekal i v půlce července, kdy vyjížděli k požáru do předlické společnosti Linde Gas, kde se vyrábí plyn v lahvích. "V červenci tam hořelo a jenom dva dny jsme ochlazovali lahve. V areálu jich tam hořelo zhruba čtyřicet. Všechny byly stejně určené k likvidaci. Požár vznikl buď při vypalování jejich vnitřní výplně, nebo zahořením zbytkového plynu při demontáži ventilu," uvedl vedoucí sboru, který se svými kamarády pojede příští sobotu 5. října na soutěž ve všestrannosti Memoriál Pavla Doubravy na varvažovský oprám.

Týdeník 5plus2 věnuje všem odvážným, rychlým a obětavým hasičům na webu vlastní speciál. Postupně v něm představíme všechny dobrovolné sbory v regionu. Chcete, aby byl vidět i ten váš? Napište nám na redakce.usti@afgmedia.cz. Těšíme se.

Autor: Vít Hnízdil

FOTOGALERIE


 

 

 

 2011

LIDÉ SV. FLORIÁNA: Chabařovičtí hasiči spolupracují se záchranáři z Pirny
Sbor dobrovolných hasičů Chabařovice.
Chabařovice - Před třemi roky oslavili sto třicáté vyročí svého založení. Za tu dobu si vydobyli silné postavení mezi dobrovolnými záchrannými spolky. Dobrovolní hasiči z města Chabařovice, jsou nedílnou součástí integrovaného záchranného systému Ústecka.
V současné době má spolek šedesát aktivních členů. Výjezdová jednotka má šestnáct členů a je napojena na operační středisko krajských profesionálních hasičů.
„Vyjíždíme při mimořádných událostech s veškerou naší technikou, jako je stříkačka Tatra 148, Liaz a Avie. Nedávno jsme zasahovali při záplavách v Předlicích. Odčerpávali jsme vodu ze sklepů. K zásahům sice používáme vyřazenou techniku profesionálních hasičů, ale nám dobrovolníkům ještě službu dělá a to je hlavní,“ říká předseda Gustav Vošický.
„Hlavním úkolem ve městě je však především u dobrovolných hasičů preventivní činnost a práce s dětmi,“ upozorňuje předseda.
V současné době mají chabařovičtí hasiči ve svých řadách dvacet čtyři dětí. Ty se schází jednou týdně, vždy v pondělí.
„Úkolem vedoucích je hlavně děti seznámit s prací dobrovolného hasiče a připravit je na závody, kterých se pravidelně zúčastňují,“ dodává.
Od loňského roku se mohou chabařovičtí hasiči pochlubit mezinárodní činností. Vrámci evropského partnerství záchranářů se jim povedlo navázat v březnu 2008 spolupráci s německými dobrovolníky z Pirny.
„Oni si nás prakticky našli. V Německu nemají dobrovolné hasiče, ale spolky THW. Jde o dobrovolné záchranáře, kteří se nespecializují jen na hasičinu, ale na všechny záchranářské práce. Dokonce jako město na řece, mají i říční záchranou jednotku. Tehdy záchranáři z Pirny sháněli nějaký dobrovolný spolek z českého pohraničí, který se zabývá obdobnou činností, jako oni. Oslovili nás, podepsali jsme smlouvu a partnerství bylo na světě,“ říká ke vzniku navázání spolupráce předseda.
Jinak jsou chabařovičtí hasiči jako každý jiný dobrovolný spolek v České republice. Městu pomáhají s pořádáním dnů dětí, mikulášských, plesů, čarodějnic a dalších kulturních akcí.
„Pravidelně pořádáme výlety po památkách a zajímavostech v okolí a to nejen pro dobrovolné hasiče, ale pro všechny obyvatele Chabařovic. S mateřskou školkou pravidelně spolupracuje na pořádání různých akcí pro děti,“ dodává k funkci spolku Vošický.